Wavemakers Leadership Hack #1 | Brian Chesky

We tellen af naar het Kennisfestival (15.06.17) en doen dat door enkele leadership hacks uit het boek Wavemakers (najaar 2017) met jullie te delen.

Hier deel 1, de hack van Brian Chesky (Airbnb):

Hack:                    ‘Ga altijd naar de hoofdbron’

Gebruikt door:     Brian Chesky (Airbnb)

Tags:                      Versneld leren, verbinding, groeien

Auteurs:                Hans van der Loo, Patrick Davidson & Martijn Arets.

Wat doe je als een betrekkelijk jong en onervaren bent, maar tegelijkertijd een miljardenbedrijf in de lucht moet houden? Tijd om uitgebreide trainingen of leiderschapsontwikkelingstrajecten te volgen, is er niet. Het heeft ook weinig zin om een vaste mentor of coach voor je algemene ontwikkeling te nemen, want het gaat er juist om dat je dagelijks het antwoord op duizend-en-één specialistische vragen paraat hebt. Hoe lukt je onder deze omstandigheden om versneld te leren en te groeien. Brian Chesky, oprichter en CEO van Airbnb, denkt het antwoord te weten.

‘Vraag niet willekeurig tien personen om raad, maar besteed je tijd om die ene persoon te vinden die écht deskundig is’, is zijn tip. Zelf spreekt hij van ‘going to the source’: die ene persoon die jou het goede advies kan geven.

‘Nu Airbnb zo sterk gegroeid is, is het makkelijker geworden om met deskundigen op specifieke terreinen in contact te komen’, zegt Chesky. Wie hij zoals raadpleegt? Jony Ive van Apple als het om design gaat, Jeff Weiner van Linkedin over social media en het vinden van talenten, Bob Iger van Disney over management en Marc Benioff van Salesforce.com als het over prestatieverbetering van teams gaat. Daarnaast spreekt hij ook regelmatig zijn in dezelfde stad werkende generatiegenoten Travis Kalanick (Uber), Drew Houston (Dropbox) en Jack Dorsey (Twitter). Maar ook ongebruikelijke namen komen in aanmerking om als leermeester te fungeren: zo praat hij met de vroegere CIA-directeur George Tenet niet over veiligheid, maar over het bouwen van een sterke cultuur. ‘Want dat is het punt waarin de CIA uitblinkt’.

Nog een andere tip om je leiderschapsvaardigheden snel te optimaliseren: ‘wees nieuwsgierig en vraag altijd om feedback over wat je kunt verbeteren. En lees vooral veel boeken’. Mensen die dagelijks met Chesky werken, noemen hem een ‘leermachine’. ‘Zijn leervermogen is onbegrensd. Hij is altijd met het volgende nieuwe ding bezig’.

 

Op 15 juni, tijdens het Kennisfestival, staan Hans van der Loo, Patrick Davidson en Martijn Arets op het Wavemakers podium. Ze organiseren daar drie workshops (met wavemakers uit bedrijfsleven en overheid) en presenteren de kern van het boek in een interactieve lezing. Meer info.

Op 22 juni, tijdens het seminar Nieuw Leiderschap zal co-auteur Patrick Davidson optreden als dagvoorzitter en spreker. Korte video. Voor meer info:

Het boek verschijnt dit najaar bij Vakmedianet.